Taekwondo Aarts Sport Lisse
Een sport voor iedereen!

Jeugd

In februari 2014 is Aarts Sport Lisse gestart met een nieuwe taekwondo jeugdgroep. Deelname staat open voor jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 15 jaar.

Taekwondo is een sport die heel afwisselend is en uit vijf verschillende onderdelen bestaat:

- stijlvormen
- sparring
- stapsparring
- zelfverdediging
- breektesten.

Stijlvormen zijn schijngevechten die je volgens een bepaald patroon moet lopen. Stijlvormen zijn gericht op een denkbeeldige tegenstander waarbij technieken, balans, kracht en coördinatie centraal staan. Sparring daarentegen staat een gevecht met één of meer tegenstanders. Hierbij mogen alle geoefende schoppen en stoten worden gebruikt zonder elkaar te raken. Alleen met een dik pantser en beschermers aan mag je elkaar wel raken. Schoppen op het hoofd bij sparring is tot en met 14 jaar absoluut verboden. Zowel voor stijlvormen als sparring zijn er wedstrijden. In beide onderdelen kun je, als je er heel goed in bent, kampioen worden. Sinds 2000 is taekwondo ook een Olympische Sport.

Bij stapsparring leer je hoe je jezelf moet verdedigen als je wordt aangevallen met een stoot, slag of schop. Met zelfverdediging leer je jezelf te bevrijden of wat je moet doen als je wordt vastgepakt of met een mes of stok wordt aangevallen. En spannend zijn natuurlijk de breektesten. Want wie wil er nu niet leren hoe je door een plank moet trappen of stoten. Belangrijk is dat je weet dat je taekwondo niet buiten de sportschool mag gebruiken. Dit mag uitsluitend als je wordt aangevallen en je jezelf moet verdedigen.

Evenals bij judo kent het taekwondo een bandensysteem om het niveau te toetsen. Meer informatie hierover vind je bij banden systeem en jeugd examens.