Taekwondo Aarts Sport Lisse
Een sport voor iedereen!

Historie

Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea. Een land met een rijke historie en invloeden uit China en Japan. Letterlijk betekent Taekwondo de weg van de hand en voet. Op het eerste gezicht lijkt Taekwondo veel op Karate, maar onderscheidt het zich van andere vechtsporten door de doorontwikkelde been- en voet technieken. Deze zijn gebaseerd op de oude Koreaanse vechtkunst Taekkyon, die hoofdzakelijk voettechnieken kende, en op invloeden vanuit het Japans Karate, Aikido, Kendo en Hapkido. Dat is niet zo vreemd, want van 1910 tot 1945 was Korea en een deel van China door Japan bezet.

Het was echter pas na Tweede Wereld Oorlog dat Taekwondo door Martial Arts beoefenaars werd ontdekt. De sport werd in korte tijd zeer populair en begin jaren vijftig waren er al meer dan 2.000 Taekwondo meesters actief in meer dan 100 landen om de sport te verspreiden. In 1971 werd Taekwondo uitgeroepen tot de nationale sport van Korea. Op 30 november 1972 werd Kukkiwon (Zuid-Korea) in het leven geroepen, het Wereld Taekwondo Hoofdkwartier. Deze organisatie is belast met de registratie en certificering van Taekwondobeoefenaars in de hele wereld en is de thuisbasis van de Wereld Taekwondo Academie. In 1973 werd de World Taekwondo Federation (WTF) opgericht. Thans zijn zo’n 180 landen bij WTF aangesloten. WTF en Kukkiwon werken nauw samen.

In de jaren zestig werd Taekwondo ook in Nederland geïntroduceerd. In die jaren viel  Taekwondo nog onder de Judobond. Vanuit WTF werd in 1979 Taekwondo Bond Nederland opgericht. Ook waren er scholen die kozen voor de ITF (Internationale Taekwondo Federatie) die een andere stijl van het Taekwondo beoefent. In 1979 werd Sjef Vos als eerste niet-Aziaat wereldkampioen Taekwondo in Duitsland. Henk Meijer, werd in 1975 als eerste niet-Aziaat wereldkampioen Taekwondo in Seoel op Zuid-Koreaanse bodem, de bakermat van de Taekwondosport. In 2000 werd WTF Taekwondo (sparring) officieel een Olympische sport tijdens de Spelen in Sydney. En in 2006 werden de eerste wereldkampioenschappen stijl gehouden in Seoel. Sindsdien kunnen Taekwondoka’s zich in twee disciplines van de sport bekwamen: sparring en/of stijlvormen.

De grote diversiteit in trainingsvormen maakt Taekwondo tot een plezierige sport die bij uitstek geschikt is voor verbetering van de fysieke conditie van jong en oud. In Taekwondo wordt getraind op het technisch correct uitvoeren van o.a. trap- en stoottechnieken. Soepelheid, snelheid en kracht worden hieraan toegevoegd. Zelfbeheersing, sportiviteit en respect staan centraal. De verschillende disciplines waarin Taekwondoka's zich bekwamen zijn stijlvormen, sparring, breektesten en zelfverdediging.